Shodno svojim statutarnim ovlašćenjima, obavještavamo crnogorsku javnost da najoštrije osuđujemo napad na našu koleginicu Jelenu Stanišić, koja svoj sudijski poziv obavlja u Sudu za prekršaje u Budvi, odjeljenje u Kotoru.

Kako smo informisani, pomenuti napad se desio 14.08.2018. godine, u prostorijama u kojima sudija Stanišić vrši dužnost, na način što su je dvije, njoj nepoznate ženske osobe, prvo napale verbalno, nakon čega je jedna od njih izvršila i fizički napad. Ovom prilikom je sudija Stanišić preživjela šok i zadobila lakše povrede.

Cijeneći ugled i važnost sudijske profesije, logično je očekivati da postoji razvijena svijest o tome koliko je neprimjereno, nedopustivo i nadasve zabranjeno narušavati kako profesionalni, tako i fizički integritet sudija. Nažalost, ovaj zaključak nije na mjestu, jer smo svjedoci da napadi na crnogorske sudije ne jenjavaju. Napad na sudiju Stanišić je još jedan u nizu ataka na nosioce sudijske funkcije u Crnoj Gori, od kojih mnogi nijesu dobili zadovoljavajući epilog, niti su njihovi vinovnici adekvatno sankcionisani. Iz ovoga se može izvesti poražavajući zaključak da napad na sudije može proći uz blagu kaznu ili čak sa izostankom iste. Kakvu ovo poruku šalje javnosti – nije potrebno posebno isticati.

U konkretnom slučaju, osionost i samovolja lica koja su napala sudiju Stanišić su krajnje zabrinjavajući. Ista su izvršila napad na radnom mjestu sudije, a da pritom nijesu niti stranke, niti učesnici u bilo kojem postupku koji se vodi pred pomenutim sudom. Ovakvo ponašanje je, u najblažu ruku, prijetnja kako sudijama, tako i cjelokupnom sudskom sistemu.

Ovim putem upućujemo apel nadležnim organima da u najkraćem roku preduzmu sve neophodne radnje kako bi se počinioci ovog nečuvenog napada što prije adekvatno procesuirali i kaznili. Uzimajući u obzir broj dosadašnjih napada na crnogorske sudije, slobodno možemo istaći da je stanje alarmantno, tako da je krajnje vrijeme da nadležni organi konačno stanu na put praksi koja je crnogorske sudije dovela u položaj bez zaštite koja im pripada i po zakonu i po svim postojećim načelima etike, prava i pravde.

Kao i u prethodnim slučajevima, Udruženje sudija Crne Gore će ispratiti tok postupanja povodom ovog slučaja i reagovati shodno svojim ovlašćenjima, ukoliko za tim bude potrebe.

 

Podgorica, 15.08.2018. godine.

 

Hasnija Simonović
Predsjednica Udruženja sudija Crne Gore