25592829 10155450316583773 812206077 o

Dana 20.12.2017. godine održana je konferencija za novinare povodom rezultata pete anonimne ankete o stavovima građana, sudija i tužilaca o stanju u pravosuđu. Na konferenciji su govorili gđa Hasnija Simonović, predsjednica Udruženja sudija Crne Gore, gdin Veselin Vučković, predsjednik Udruženja državnih tužilaca i gdin Zoran Vujičić, koordinator programa vladavine prava GA.

Ova aktivnost predstavlja nastavak istraživanja koje Udruženje sudija Crne Gore i Građanska alijansa realizuju od 2013. godine, a od 2015. godine i uz saradnju Udruženja državnih tužilaca Crne Gore, kao jednu od kontinuiranih aktivnosti predviđenih Akcionim planom za Poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava (mjera 1.1.5.6).

Opširnije...

U srijedu 20.12.2017. godine biće održana konferencija za novinare povodom rezultata pete anonimne ankete o stavovima građana, sudija i tužilaca o stanju u pravosuđu. Ova aktivnost predstavlja nastavak istraživanja koje Udruženje sudija Crne Gore i Građanska alijansa realizuju od 2013. godine, a od prošle godine i uz saradnju Udruženja državnih tužilaca Crne Gore kao jednu od kontinuiranih aktivnosti predviđenih Akcionim planom za Poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava (mjera 1.1.5.6).

Konferencija će biti održana u prostorijama Građanske alijanse, ul. Studentska 21/a u Podgorici u 11 časova.

Opširnije...

7

Udruženje sudija Crne Gore, Osnovni sud u Podgorici i Centar za demokratsku tranziciju održali su danas konferenciju za novinare u Osnovnom sudu u Podgorici, radi predstavljanja brošura predviđenih za građane, koje obuhvataju pet tema: krivični postupak, parnični postupak, besplatna pravna pomoć, organizacija sudova i odgovornost sudija.

Novinarima su se obratili predsjednica Udruženja sudija Crne Gore, g-đa Hasnija Simonović, zamjenica izvršnog direktora Centra za demokratsku tranziciju, g-đa Biljana Papović i predsjednik Osnovnog suda u Podgorici, g. Zoran Radović.

Opširnije...

Udruženje sudija Crne Gore, Osnovni sud u Podgorici i Centar za demokratsku tranziciju organizuju zajedničku konferenciju za novinare, povodom distribucije brošura za građane (pripremljenih na pet tema: besplatna pravna pomoć, krivični postupak, parnični postupak, organizacija sudova i odgovornost sudija), koja će biti održana 06.12.2017.godine (srijeda) sa početkom u 11:00 sati, u Osnovnom sudu u Podgorici, u sudnici broj 9.

Na konferenciji će govoriti predsjednica Udruženja sudija Crne Gore, g-đa Hasnija Simonović, zamjenica izvršnog direktora Centra za demokratsku tranziciju, g-đa Biljana Papović i predsjednik Osnovnog suda u Podgorici, g. Zoran Radović. 

Opširnije...

media-share-0-02-05-aa161422ce23a7fd9f29f03094679db50fee9a18d139aa70e7a516da36cd73cd-Picture

Hasnija Simonović, predsjednica Udruženja sudija Crne Gore i Radojka Nikolić, sudija Vrhovnog suda Crne Gore učestovale su kao predstavnice Udruženja sudija Crne Gore na međunarodnoj radionici "Jačanje sudijske nezavisnosti i transparentnosti kroz redefinisanje sudijske odgovornosti", koja je održana u Ohridu od 2. do 3. novembra 2017. godine. U okviru ovog događaja predsjednica Simonović održala je prezentaciju na temu "Sudijska etika kao vid odgovornosti sudija u Crnoj Gori". 

Opširnije...

Redovna sjednica Skupštine Udruženja sudija Crne Gore održana je 29.10.2017 godine u Budvi. Na sjednici je predstavljen rad Udruženja za proteklu godinu, izmijenjen Statut USCG u cilju boljeg funkcionisanja upravljačkih organa udruženja i predočeni planovi za buduće aktivnosti.

Opširnije...

U skladu sa Statutarnim ciljevima i uzimajući u obzir trenutno stanje u pogledu materijalnog statusa crnogorskih sudija, naročito pitanje sudijskih penzija kao važnog segmenta istog, Udruženja sudija Crne Gore podnijelo je Inicijativu za adekvatno zakonsko definisanje sudijskih penzija.

Opširnije...

Predsjednica Udruženja sudija Crne Gore Hasnija Simonović i savjetnik u Udruženju sudija Crne Gore Milivoje Krivokapić ućestvovali su na sastanku MEDEL-a, koji je održan u Portu, Portugalija, od 29.06. do 01.07.2017. godine. Ovim je zvanično započet proces učlanjenja Udruženja sudija Crne Gore u MEDEL - organizaciju koja okuplja sudije i tužioce iz cijele Evrope.

Opširnije...

Udruženje sudija Crne Gore, kao jedina strukovna organizacija sudija u Crnoj Gori i Statutom aktivno legitimisana da promoviše i štiti nezavisnost, ugled i status sudijske profesije, ovim putem podržava inicijative sudija iz Osnovnog suda u Podgorici i prekršajnih sudova u Crnoj Gori, koji su poslednjih dana javno istakli veoma nepovoljan položaj sudija i neadekvatne uslove u kojima vrše svoj poziv.

Opširnije...

Udruženje sudija Crne Gore, slijedeći svoje statutarne ciljeve koji se odnose na unapređenje i zaštitu sudijske profesije, najoštrije osuđuje „performans" grupe mladih aktivista Demokratskog fronta, koji su 17.03.2017. godine ispred zgrade u kojoj stanuje predsjednik Apelacionog suda Crne Gore Mušika Dujović istakli transparent na kojem je pisalo „Pravda će zakucati i na tvoja vrata", kao i izjavu predstavnika mladih DF-a Koče Đurišića, koji je direktno uvrijedio ličnost i integritet predsjednika Dujovića.

Opširnije...