Udruženje sudija Crne Gore, organizacija čiji je jedan od primarnih ciljeva zaštita interesa, integriteta i ugleda crnogorskih sudija najoštrije osuđuje maliciozni i netačni naslov „Medenica traži od Katnića da provjeri sutkinju Begović", koji je objavljen na naslovnoj strani nezavisnog dnevnika „Vijesti" dana 17.04.2018. godine, a kojim je grubo narušen ugled Vesne Begović, sudije Vrhovnog suda Crne Gore.

Sporni naslov uvod je u tekst objavljen na strani 8. navedenog nezavisnog dnevnika, u kojem je opisano postupanje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice povodom pritužbe nezadovoljne stranke u jednom od predmeta u kojem je postupala sudija Begović. Iako je sadržaj teksta korektan i opisuje uobičajenu praksu predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore u slučajevima pritužbi građana na rad sudija ili sudova, naslov navodi javnost na pogrešan zaključak da je predsjednica Medenica od Specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića samoinicijativno zatražila „projveru" sudije Begović, zbog sumnje u njen rad, dok je prava istina – proslijeđivanje pritužbe građanina nadležnom tužilaštvu kako bi se što prije otklonile sumnje u rad i postupanje naše koleginice i poštovanje nečijeg prava na pritužbu – ostala u sjenci ovog spornog naslova.

Opširnije...

Amri Đokaj, predsjednik Osnovnog suda u Ulcinju i sekretar Udruženja sudija Crne Gore, učestvovao je na dvodnevnom Forumu o različitim aspektima nezavisnosti i efikasnosti sudstva, koji je organizovan u Skoplju. Domaćin događaja je bilo Udruženje sudija Makedonije, uz podršku OEBS/OSCE misije u Makedoniji.

Opširnije...

Sava Mušikić, sudija Osnovnog suda u Baru i član Skupštine USCG i Milivoje Krivokapić, savjetnik u USCG-u učestvovali su na pročjećnom sastanku MEDEL-a, koji je održan u Berlinu od 16. do 17 marta 2018. godine. Ovo je drugi put da predstavnici Udruženja sudija Crne Gore prisustvuju sastanku MEDEL-a u svojstvu posmatrača, što je preduslov za punopravno članstvo u ovoj renomiranoj evropskoj organizaciji.

Opširnije...

Udruženje sudija Crne Gore, kao organizacija koja promoviše i štiti interes crnogorskih sudija, kao i načela nezavisnosti, nepristrasnosti i ugleda sudijske profesije, smatra neophodnim reagovati na izjave navedene u tekstu pod naslovom „Sutkinja Keković se sad ne sviđa komandirima" objavljenom na portalu Vijesti 08.03.2018. godine, a kojim se narušava profesionalni integritet i ugled sudije Sonje Keković, kao i crnogorskog sudstva uopšte.

Opširnije...

Sava Mušikić, sudija Osnovnog suda u Baru i član skupštine USCG i Milivoje Krivokapić, savjetnik u USCG sastali su se sa gospodinom Hartmutom Rankom, direktorom programa vladavine prava za jugoistočnu evropu fondacije Konrad Adenauer (KAS).

Opširnije...

Udruženje sudija Crne Gore, kao organizacija koja promoviše i štiti nezavisnost, ugled i status sudijske profesije, ovim putem najoštrije osuđuje izjave pojedinih lidera Demokratskog fronta, iznijete povodom presude Višeg suda u Podgorici, kojom se određuje kazna zatvora njihovom kolegi Milanu Kneževiću.

U konkretnom slučaju, a kako prenosi više informativnih internet portla u Crnoj Gori, navedenim povodom Predrag Bulatović je grubo narušio ugled i autroitet suda, ističući da „ovo nije presuda institucija Crne Gore, nego presuda sluge režima". Pored Bulatovića, u istom neučtivom tonu je bila i izjava Andrije Mandića, koji je izjavio „Ovo je presuda mafije koja želi da se, kroz četiri sudska procesa, obračuna sa DF-om."

Opširnije...

25592829 10155450316583773 812206077 o

Dana 20.12.2017. godine održana je konferencija za novinare povodom rezultata pete anonimne ankete o stavovima građana, sudija i tužilaca o stanju u pravosuđu. Na konferenciji su govorili gđa Hasnija Simonović, predsjednica Udruženja sudija Crne Gore, gdin Veselin Vučković, predsjednik Udruženja državnih tužilaca i gdin Zoran Vujičić, koordinator programa vladavine prava GA.

Ova aktivnost predstavlja nastavak istraživanja koje Udruženje sudija Crne Gore i Građanska alijansa realizuju od 2013. godine, a od 2015. godine i uz saradnju Udruženja državnih tužilaca Crne Gore, kao jednu od kontinuiranih aktivnosti predviđenih Akcionim planom za Poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava (mjera 1.1.5.6).

Opširnije...

U srijedu 20.12.2017. godine biće održana konferencija za novinare povodom rezultata pete anonimne ankete o stavovima građana, sudija i tužilaca o stanju u pravosuđu. Ova aktivnost predstavlja nastavak istraživanja koje Udruženje sudija Crne Gore i Građanska alijansa realizuju od 2013. godine, a od prošle godine i uz saradnju Udruženja državnih tužilaca Crne Gore kao jednu od kontinuiranih aktivnosti predviđenih Akcionim planom za Poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava (mjera 1.1.5.6).

Konferencija će biti održana u prostorijama Građanske alijanse, ul. Studentska 21/a u Podgorici u 11 časova.

Opširnije...

7

Udruženje sudija Crne Gore, Osnovni sud u Podgorici i Centar za demokratsku tranziciju održali su danas konferenciju za novinare u Osnovnom sudu u Podgorici, radi predstavljanja brošura predviđenih za građane, koje obuhvataju pet tema: krivični postupak, parnični postupak, besplatna pravna pomoć, organizacija sudova i odgovornost sudija.

Novinarima su se obratili predsjednica Udruženja sudija Crne Gore, g-đa Hasnija Simonović, zamjenica izvršnog direktora Centra za demokratsku tranziciju, g-đa Biljana Papović i predsjednik Osnovnog suda u Podgorici, g. Zoran Radović.

Opširnije...

Udruženje sudija Crne Gore, Osnovni sud u Podgorici i Centar za demokratsku tranziciju organizuju zajedničku konferenciju za novinare, povodom distribucije brošura za građane (pripremljenih na pet tema: besplatna pravna pomoć, krivični postupak, parnični postupak, organizacija sudova i odgovornost sudija), koja će biti održana 06.12.2017.godine (srijeda) sa početkom u 11:00 sati, u Osnovnom sudu u Podgorici, u sudnici broj 9.

Na konferenciji će govoriti predsjednica Udruženja sudija Crne Gore, g-đa Hasnija Simonović, zamjenica izvršnog direktora Centra za demokratsku tranziciju, g-đa Biljana Papović i predsjednik Osnovnog suda u Podgorici, g. Zoran Radović. 

Opširnije...