U skladu sa pozivom za dostavljanje predloga, sugestija i komentara koji je upućen u okviru Javne rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju,Udruženja sudija Crne Gore uputilo je prijedlog za dodatne izmjene i dopune pomenutog zakona.

Opširnije...

Shodno svojim statutarnim ovlašćenjima, obavještavamo crnogorsku javnost da najoštrije osuđujemo napad na našu koleginicu Jelenu Stanišić, koja svoj sudijski poziv obavlja u Sudu za prekršaje u Budvi, odjeljenje u Kotoru.

Kako smo informisani, pomenuti napad se desio 14.08.2018. godine, u prostorijama u kojima sudija Stanišić vrši dužnost, na način što su je dvije, njoj nepoznate ženske osobe, prvo napale verbalno, nakon čega je jedna od njih izvršila i fizički napad. Ovom prilikom je sudija Stanišić preživjela šok i zadobila lakše povrede.

Opširnije...

Evropsko udruženje sudija i tužilaca MEDEL objavilo je rezoluciju u kojoj iznose svoj stav o stanju u crnogorskom sudsvu, uz apel crnogorskim vlastima na poštovanje principa i preporuka koje garantuju nezavisnost i nepristrasnost sudstva u Crnoj Gori.

Ova rezolucija je rezultat inicijative Udruženja sudija Crne Gore, koje je evropske kolege iz MEDEL-a upoznalo sa ključnim problemima sa kojima se suočava crnogorsko sudstvo.

Opširnije...

Hasnija Simonović, sudija Vrhovnog suda Crne Gore i predsjednica USCG i Milivoje Krivokapić, savjetnik u USCG-u učestvovali su na sastanku MEDEL-a (Evropskog udruženja sudija i tužilaca), koji je održan u Briselu 25. i 26. maja 2018. godine. Na ovom sastanku predsjednica Simonović je predstavila ključne probleme sa kojima se suočava crnogorsko sudstvo.

Opširnije...

Udruženje sudija Crne Gore, organizacija čiji je jedan od primarnih ciljeva zaštita interesa, integriteta i ugleda crnogorskih sudija najoštrije osuđuje maliciozni i netačni naslov „Medenica traži od Katnića da provjeri sutkinju Begović", koji je objavljen na naslovnoj strani nezavisnog dnevnika „Vijesti" dana 17.04.2018. godine, a kojim je grubo narušen ugled Vesne Begović, sudije Vrhovnog suda Crne Gore.

Sporni naslov uvod je u tekst objavljen na strani 8. navedenog nezavisnog dnevnika, u kojem je opisano postupanje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice povodom pritužbe nezadovoljne stranke u jednom od predmeta u kojem je postupala sudija Begović. Iako je sadržaj teksta korektan i opisuje uobičajenu praksu predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore u slučajevima pritužbi građana na rad sudija ili sudova, naslov navodi javnost na pogrešan zaključak da je predsjednica Medenica od Specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića samoinicijativno zatražila „projveru" sudije Begović, zbog sumnje u njen rad, dok je prava istina – proslijeđivanje pritužbe građanina nadležnom tužilaštvu kako bi se što prije otklonile sumnje u rad i postupanje naše koleginice i poštovanje nečijeg prava na pritužbu – ostala u sjenci ovog spornog naslova.

Opširnije...

Amri Đokaj, predsjednik Osnovnog suda u Ulcinju i sekretar Udruženja sudija Crne Gore, učestvovao je na dvodnevnom Forumu o različitim aspektima nezavisnosti i efikasnosti sudstva, koji je organizovan u Skoplju. Domaćin događaja je bilo Udruženje sudija Makedonije, uz podršku OEBS/OSCE misije u Makedoniji.

Opširnije...

Sava Mušikić, sudija Osnovnog suda u Baru i član Skupštine USCG i Milivoje Krivokapić, savjetnik u USCG-u učestvovali su na pročjećnom sastanku MEDEL-a, koji je održan u Berlinu od 16. do 17 marta 2018. godine. Ovo je drugi put da predstavnici Udruženja sudija Crne Gore prisustvuju sastanku MEDEL-a u svojstvu posmatrača, što je preduslov za punopravno članstvo u ovoj renomiranoj evropskoj organizaciji.

Opširnije...

Udruženje sudija Crne Gore, kao organizacija koja promoviše i štiti interes crnogorskih sudija, kao i načela nezavisnosti, nepristrasnosti i ugleda sudijske profesije, smatra neophodnim reagovati na izjave navedene u tekstu pod naslovom „Sutkinja Keković se sad ne sviđa komandirima" objavljenom na portalu Vijesti 08.03.2018. godine, a kojim se narušava profesionalni integritet i ugled sudije Sonje Keković, kao i crnogorskog sudstva uopšte.

Opširnije...

Sava Mušikić, sudija Osnovnog suda u Baru i član skupštine USCG i Milivoje Krivokapić, savjetnik u USCG sastali su se sa gospodinom Hartmutom Rankom, direktorom programa vladavine prava za jugoistočnu evropu fondacije Konrad Adenauer (KAS).

Opširnije...

Udruženje sudija Crne Gore, kao organizacija koja promoviše i štiti nezavisnost, ugled i status sudijske profesije, ovim putem najoštrije osuđuje izjave pojedinih lidera Demokratskog fronta, iznijete povodom presude Višeg suda u Podgorici, kojom se određuje kazna zatvora njihovom kolegi Milanu Kneževiću.

U konkretnom slučaju, a kako prenosi više informativnih internet portla u Crnoj Gori, navedenim povodom Predrag Bulatović je grubo narušio ugled i autroitet suda, ističući da „ovo nije presuda institucija Crne Gore, nego presuda sluge režima". Pored Bulatovića, u istom neučtivom tonu je bila i izjava Andrije Mandića, koji je izjavio „Ovo je presuda mafije koja želi da se, kroz četiri sudska procesa, obračuna sa DF-om."

Opširnije...